‘Veiligheid gevaarlijke stoffen geborgd met onze DG Professional’

Gevaarlijke stoffen en veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de vele sectoren waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, is het cruciaal dat dit veilig gebeurt, is de overtuiging van logistiek opleider Special Cargo College. Daarom heeft zij in 2020 voor de branche de unieke opleiding tot Dangerous Goods Professional (DGP) in het leven geroepen. In twee jaar tijd word je opgeleid tot dé allround veiligheidsspecialist van het bedrijf.

Lees verder…

Druk bevaren Julianakanaal vanaf oktober maandenlang dicht

Het Julianakanaal in Limburg gaat vanaf oktober maandenlang dicht tussen Berg en Born, meldt Rijkswaterstaat. Het kanaal moet over een lengte van ongeveer 4 kilometer worden drooggelegd om een defecte bouwkuip te kunnen weghalen. Problemen met die bouwkuip leidden vorig jaar ook al tot wekenlange stremmingen.

Lees verder…

Kamerbrief over varend ontgassen

Tijdens het CD Maritiem van 8 februari jl. is de toezegging gedaan om na het bestuurlijk overleg varend ontgassen van 7 maart jl. de Kamer te informeren over
de resultaten van het BO, stand van zaken van vergunningverlening en een voorgeschiedenis van het onderwerp. Met deze brief wordt invulling gegeven aan
die toezegging.

varend-ontgassen

300 treinen, 2.000 schepen en 16.000 vrachtwagens. Borsele vreest ammoniaktransporten

De gemeente Borsele maakt zich grote zorgen over plannen voor de opslag van ammoniak in Vlissingen-Oost op het voormalige terrein van Thermpos. Twee bedrijven willen daar ammoniak opslaan voor de productie van waterstof. Volgens de gemeente Borsele betekent de opslag dat er ook extra aan- en afvoer van ammoniak en andere chemische stoffen door Zeeland nodig zal zijn.

Lees verder…

PZI INDUSTRY SAFETY DAY SHIP/SHORE INTERFACE

Op donderdag 22 februari organiseert Platform Zero Incidents (PZI) een Industry Safety Day. PZI is een veiligheidsplatform voor de binnenvaart waar incidenten data wordt verzameld en lessen worden geleerd. Samen met stakeholders werkt PZI aan een veiligere binnenvaart.

Tijdens deze Industry Safety Day, met het thema ‘Ship-Shore Interface’ zullen binnentankvaart en terminals met elkaar in gesprek gaan. Door het delen van incidenten kan er samen geleerd worden. De dag zal dan ook interactief zijn. Als gastspreker zal Orly Polak een aantal workshops begeleiden die het gesprek en de oplossingen zal faciliteren. Op deze manier zal er samen gewerkt worden aan een veiligere werkomgeving, door concrete oplossingen te bedenken.

Tevens zal er aandacht zijn voor de laatste ontwikkelingen rondom het aankomende ontgassingsverbod en in het bijzonder het proces rondom het invullen van de losverklaring.

Lees verder…

Werkelijke methaanuitstoot van schepen op lng volgens nieuw onderzoek hoger dan huidige regelgeving veronderstelt

DEN HAAG – Vandaag heeft de Internationale Raad voor schoon vervoer (International Council on Clean Transportation – ICCT) een nieuw rapport gepubliceerd over de methaanuitstoot van schepen die op vloeibaar aardgas (lng) varen in Europa en Australië. Het is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld door drones, helikopters en boordsensoren tijdens het project FUMES (Fugitive and Unburned Methane Emissions from Ships – uitstoot van vluchtig, onverbrand methaan door schepen), dat twee jaar heeft geduurd.

Lees verder…

Geldboetes voor incidenten met fosfine op binnenvaartschepen

Het Openbaar Ministerie heeft geldboetes van 12.500 euro opgelegd aan twee Nederlandse bedrijven die in 2021 ladingen graan met schadelijke hoeveelheden fosfine lieten doorvoeren.

Lees verder…

Zwitserland stemt, als laatste, in met ontgasverbod

Het Zwitserse parlement heeft op 18 december de aanpassing van het CDNI goedgekeurd. De wijziging van het scheepsafvalstoffenverdrag regelt het verbod op varend ontgassen in het Rijnstroomgebied.

Lees verder…

Belgisch exportverbod voor gevaarlijke stoffen

Duizenden tonnen giftige producten worden jaarlijks door Europa naar niet-Europese lidstaten geëxporteerd. Deze producten zijn zeer schadelijk voor mens, dier en milieu en werden dan ook verboden voor de Europese markt. De gezondheid en het leefmilieu buiten de Europese Unie verdienen dezelfde bescherming. Daarom heeft België op initiatief van federaal minister van leefmilieu Zakia Khattabi een KB aangenomen dat de export aan banden legt van bepaalde gevaarlijke stoffen, waaronder pesticiden, die in de Europese Unie verboden zijn.

Lees verder…