Chemours wil toestemming om nog drie PFAS-stoffen te lozen in Beneden Merwede en op gemeentelijk riool

Chemours wil naast het eerder aangetroffen trifluorazijnzuur (TFA) nog drie andere PFAS-stoffen lozen op het gemeentelijk riool en in de Beneden Merwede. Het gaat om nog drie stoffen die het Dordtse chemiebedrijf heeft aangetroffen in zijn afvalwater: difluorazijnzuur, perfluorpropaanzuur en 2,3,3,3-tetrafluorpropaanzuur.

Lees verder…

Bedrijf dat ammoniak wil opslaan in Sloegebied moet huiswerk overdoen: ‘Risico’s onvoldoende in beeld’

Het bedrijf dat op het oude Thermphos-terrein in Vlissingen-Oost een grote terminal voor de opslag en overslag van onder meer ammoniak wil bouwen, moet haar huiswerk op negen punten overdoen. Zo zijn risico’s rond het vervoer van de zeer gevaarlijke stoffen per spoor door Zeeuwse dorpen en steden niet goed in kaart gebracht.

Lees verder…

Onderzoek bevestigt: platformmedewerkers Schiphol blootgesteld aan hoge concentraties ultrafijnstof

Platformmedewerkers op Schiphol worden dagelijks blootgesteld aan gemiddeld meer dan 100.000 ultrafijne deeltjes per cm3, dat is ruim twee keer zoveel als wat volgens de Arbeidsinspectie vanuit gezondheidskundig oogpunt gewenst is. Dat blijkt uit een omvangrijk, nog niet gepubliceerd onderzoek dat in handen is van Zembla. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksinstituut IRAS van de Universiteit Utrecht en het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) in opdracht van Schiphol en luchthavenpartners. Het stelselmatig inademen van ultrafijnstof kan hart- en longziekten veroorzaken.

Lees verder…

Zwijndrecht wil onderhandelen met Chemours: ‘Bieden kans gerechtelijke procedures te voorkomen’

De gemeente Zwijndrecht hoopt zonder tussenkomst van de rechter met Chemours tot overeenstemming te komen over een schadevergoeding voor de PFAS-vervuiling. Daarvoor heeft ze de Dordtse chemiefabriek, die al jaren chemische, niet afbreekbare stoffen uitstoot die zich ophopen in het milieu, een brief gestuurd.

Lees verder…

Duitse milieugroep meldt grote PFAS-lozing Duitse chemie op Rijn

Chemiebedrijf LANXESS in het Duitse Krefeld is gestopt met de productie van een vlamvertrager op Chempark Leverkusen, nadat de Duitse milieugroep Bund enorme hoeveelheden met PFAS verontreinigd afvalwater in de naastgelegen Rijn constateerde.

Lees verder…

Zeer verontruste burgers over zeer zorgwekkende stoffen

In Noord-Holland zijn zeer gevaarlijke en verboden stoffen aangetroffen in het water. Het gaat om het onkruidbestrijdingsmiddel dinoterb en de insecticide fenchloorfos. Op de vergadering van het waterschap spraken heel veel geschrokken burgers hun zorgen uit.

Lees verder…

Nieuwe richtlijn PGS 31 gevaarlijke vloeistoffen in tanks beschikbaar

Eind maart heeft de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen de definitieve versie van de hernieuwde richtlijn PGS 31 Nieuwe Stijl ‘Overige gevaarlijke vloeistoffen: opslag in ondergrondse en bovengrondse tankinstallaties’ gepubliceerd.

Lees verder…

Containers met gevaarlijke lading beschadigd op schip Baltimore

Op de ‘Dali’, het containerschip van Maersk dat in Baltimore het instorten van de Francis Scott Key Bridge veroorzaakte, stonden zeker 56 containers met gevaarlijke stoffen. Sommige ervan zijn bij het ongeval ‘geschonden’, zo heeft de Amerikaanse onderzoeksraad National Transportation Safety Board (NTSB) bekendgemaakt.

Lees verder…

Totaalverbod op PFAS met minstens jaar vertraagd: ‘Ondertussen geen baby geboren zonder PFAS in bloed’

Het Europees verbod op de schadelijke chemische stoffen PFAS, in het leven geroepen om mens en milieu te beschermen, loopt vertraging op met minimaal een jaar. Dit bevestigt het RIVM desgevraagd.

Lees verder…

ECHA gaat meldingen bij gifcentra controleren

Het Enforcement Forum van de European Chemicals Agency (ECHA) gaat controleren of leveranciers van gevaarlijke chemicaliën hun mengsels hebben aangemeld bij de centra voor vergiftigingeninformatie.

Lees verder…