‘Binnenvaart ondergeschoven kindje bij regels gevaarlijke lading’

De binnenvaart is een ondergeschoven kindje bij de regelgeving voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dat zegt Sunniva Fluitsma van schippersvereniging ASV naar aanleiding van een incident in december 2019, waarbij het schipperspaar De Waardt werd vergiftigd toen zij met hun ‘Fox’ een lading sunpellets (zonnebloemschroot) vervoerden.

Lees verder…

Ongeluk met tanker met gevaarlijke stoffen was nét geoefend toen het mis ging bij Zaltbommel

ZALTBOMMEL – Het snelle optreden van hulpdiensten voorkwam een verkeersinfarct op de A2 bij Zaltbommel na het ongeluk met de chemicaliëntanker. Dat zou weleens geen toeval kunnen zijn. Dit scenario was nét geoefend.

Lees verder…

Tankschip vaart tegen spoorbrug over het Rijn-Herne-Kanaal

DUISBURG – Donderdagochtend rond 07:45 uur is een tankschip tegen een spoorbrug over het Duitse Rijn-Herne-Kanaal gevaren. Hierbij is de stuurhut zwaar beschadigd geraakt.

Lees verder…

In levensgevaar door ladinggas

Dertien binnenvaartschepen en vier duwbakken hebben vorig week Oekraïense zonnebloemschrootpellets (sunpellets) geladen uit de bulkcarrier Smarta in de Amsterdamse haven. Met de partij in de Fox, het schip van André en Vanessa de Waardt, ging het gruwelijk mis. Ernstig vergiftigd door fosfine (rattengif) uit de lading werd het schipperspaar woensdagavond 4 december in Nieuwegein van boord gehaald. Ook vijf andere schepen werden stilgelegd.

Lees verder…

Schipperspaar onwel door rattengif in lading

NIEUWEGEIN – Een schippersechtpaar dat woensdag bij Nieuwegein in zorgwekkende toestand uit hun binnenvaartschip werd gehaald, blijkt onwel te zijn geworden door een te hoge concentratie fosfine (rattengif). Dat was als ontsmetting toegevoegd aan de lading sunpellets die het schip vervoerde. Dat zijn geperste zonnebloempitten die als dierenvoer worden gebruikt.

Lees verder…

OVV en ILT gaan aanvaring tanker op de Waal onderzoeken

ZALTBOMMEL – De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoeken hoe een Duitse tanker in de nacht van woensdag op donderdag in botsing kon komen met een brugpijler in de Waal ter hoogte van Zaltbommel. De scheepvaart op de Waal heeft veel hinder ondervonden van de aanvaring en donderdagmiddag zelfs enkele uren helemaal stilgelegen.

Lees verder…

Tanker botst tegen spoorbrug in Zaltbommel, hulpdiensten voorkomen verkeersinfarct op A2

ZALTBOMMEL – Op de Waal bij Zaltbommel is in de nacht van woensdag op donderdag een tanker tegen een pijler van de spoorbrug gevaren.

Lees verder…

Zevenbergen kan steun minister Van Nieuwenhuizen gebruiken: ‘Veel meer vervoer over water’

ZEVENBERGEN- In plaats van treinen moeten veel vaker schepen ingezet worden om gevaarlijke stoffen te vervoeren. Dat zou de veiligheid voor mensen die vlakbij het spoor in de gemeenten Moerdijk, Halderberge en Roosendaal wonen, flink kunnen vergroten.

Lees verder…

Binnenvaartschip met diesel dreigt te kantelen

ROTTERDAM – [update 13:30 uur] Hulpdiensten hebben donderdag het kapseizen van een in de problemen geraakt binnenvaartschip kunnen voorkomen. Het schip, dat in de Rotterdamse Tweede Petroleumhaven in Pernis ligt, heeft diesel aan boord.

Lees verder…

BLN-Schuttevaer en CBRB verder als één organisatie

Belangenverenigingen Koninklijke BLN-Schuttevaer en Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) werken vanaf 1 februari 2020 als één organisatie voor de binnenvaart. Over de definitieve verenigingsstructuur nemen de ledenvergaderingen vóór de zomer een besluit.

Lees verder…