ProRail riskeert tonnen boetes vanwege staat infra Kijfhoek

ProRail riskeert boetes van honderdduizenden euro’s, omdat het risicomanagement op Kijfhoek niet op orde is. Daardoor is de veilige berijdbaarheid van het rangeerterrein in gevaar. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft ProRail een last onder dwangsom opgelegd, waarmee de inspectie de spoorbeheerder dwingt om binnen een half jaar de veiligheid op orde te brengen.

Lees verder…

Regio Drechtsteden vraagt oplossing voor vervoer gevaarlijke stoffen over spoor en Kijfhoek

De regio Drechtsteden vraagt politieke partijen in de landelijke politiek om een oplossing voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor in Dordrecht en Zwijndrecht en op rangeerterrein Kijfhoek. De regio wil een aantal punten onder de aandacht brengen bij de programmacommissies voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Lees verder…

Volgend jaar pas weer rangeren met gevaarlijke stoffen op Waalhaven-Zuid

Spoorbeheerder ProRail gaat een compleet nieuwe ondergrondse blusvoorziening aanleggen op rangeerterrein Waalhaven-Zuid. Bedoeling is deze begin volgend jaar in gebruik te nemen. Railgoederenvervoerders worden tot die tijd gecompenseerd voor de schade die zij oplopen, omdat ze nu geen wagons met gevaarlijke stoffen kunnen rangeren op dit emplacement.

Lees verder…

Betere registratie gevaarlijke stoffen door gebruik smart camera’s en sensoren in Moerdijk

ProRail en Havenbedrijf Moerdijk starten een proef waarbij de trein bij aankomst op spooremplacement Moerdijk wordt gecheckt door een smart camera. Dit gebeurt in samenwerking met de lokale goederenvervoerders. Dit is op 1 juli afgesproken tijdens een gebruikersoverleg in Moerdijk waar spoorvervoerders, terminals en verladers bij aanwezig waren.

Lees verder…

ProRail werkt aan inhaalslag op Havenspoorlijn

Op goederenemplacement Waalhaven-Zuid kan naar verwachting aan het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar weer worden gerangeerd met goederentreinen met gevaarlijke stoffen. Eind dit jaar start de aanleg van het eerste deel van een definitieve blusvoorziening. In de loop van 2021 volgt een tweede vaste blusleiding onder de grond die er voor moet zorgen dat het hele terrein kan worden bestreken door blusvoertuigen.

Lees verder…

Staatssecretaris bezoekt Kijfhoek en Waalhaven Zuid

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat bezocht woensdag spoorgoederenemplacementen Kijfhoek in Zwijndrecht en Waalhaven Zuid in het Rotterdamse havengebied. Op deze emplacementen speelden de afgelopen jaren verschillende problemen die een negatief effect hadden op de beschikbaarheid van het spoorgoederenvervoer.

Lees verder…

Spoorbedrijf NMBS beboet in zaak rond chroom-6

GENT – Voor het blootstellen van werknemers aan het kankerverwekkende chroom-6 moet het Belgische spoorbedrijf NMBS een boete van 210.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Gent woensdag bepaald. De werknemers krijgen geen schadevergoeding omdat hun werkgever daar volgens de rechter juridische immuniteit voor heeft.

Lees verder…

Platform Sittard wil elektrificatie spoor naar railterminal Chemelot

Platform Sittard heeft naar aanleiding van het niet doorgaan van de zuidelijke spooraansluiting van Chemelot een brief geschreven aan het College van B&W.

Lees verder…

Update Kijfhoek, ProRail werkt aan herstel drie belangrijkste wissels

ProRail verwacht dat het treinverkeer op emplacement Kijfhoek dinsdagmiddag 26 mei weer grotendeels hervat kan worden. De drie belangrijkste wissels op het terrein worden momenteel hersteld. Daarmee is de hinder voor goederenvervoerders op Kijfhoek volgens de spoorbeheerder voor het grootste deel weggenomen.

Lees verder…

Nieuwe treinverbinding Moerdijk-Geleen brengt Europa nog dichterbij

Rail Operator Hupac maakt een nieuwe treinverbinding bekend tussen de haven van Moerdijk, Rail Terminal Chemelot Geleen en bestemmingen in de UK en Italië. De verbinding is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met logistiek dienstverlener CCT Moerdijk en A2B-online, die voor een naadloze Shortsea-lijn tussen Moerdijk en de UK zorgt.

Lees verder…