Stop met transport nucleair afval over het spoor

PollBERGEN OP ZOOM – Als het aan de Belgische sociaal-democraten van de sp.a ligt komt er onmiddellijk een einde aan de transporten over spoor van nucleair afval van Borssele door de provincie Antwerpen. In West-Brabant blijkt de politieke evenknie van de sp.a, de PvdA, niet eensluidend over dit nucleair transport te denken.

Lees verder…

Omwonenden spoor krijgen uitleg hoe te handelen bij ongeval met gevaarlijke stoffen

Het goederenvervoer per spoor neemt de komende jaren toe in Deurne. Onder deze goederen bevinden zich ook gevaarlijke stoffen. Om omwonenden goed voor te bereiden op een eventueel spoorincident, verstrekt de gemeente informatie over hoe te handelen in zo’n geval.

Lees verder…

Vorig jaar ruim 20.000 wagons met gevaarlijke stoffen door Zwijndrecht en Dordrecht

In 2018 reden er 20.500 wagons met gevaarlijke stoffen over het spoor door Zwijndrecht en Dordrecht, zo meldt de NOS. Het aantal treinen met gevaarlijke stoffen is de afgelopen jaren toegenomen. Vooral de Brabantroute, het spoor via Zwijndrecht en Dordrecht richting het Zuiden, wordt vaker gebruikt dan eerder afgesproken.

Lees verder…

Wachtspoor Oudenbosch over drie jaar gesaneerd; Halderberge stelt Commissie Spoor in

OUDENBOSCH – Het saneren van het wachtspoor in Oudenbosch gaat waarschijnlijk in 2022 gebeuren. Dat zei burgemeester Jobke Vonk-Vedder deze week bij de plannen om een Commissie Spoor in te stellen.

Lees verder…

Staatssecretaris Van Veldhoven naar Overijssel om goederentreinen

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven komt binnenkort naar Overijssel om met eigen ogen te zien welke overlast en problemen er zijn met het goederenvervoer tussen Deventer en Oldenzaal, de zogenoemde Bentheimerroute.

Lees verder…

Zorgen over toenemend aantal giftreinen door bewoond gebied

Iedereen is het erover eens: treinwagons vol LPG of giftige stoffen, die moet je zo min mogelijk door bewoond gebied laten gaan. Maar wie de cijfers van de afgelopen jaren bekijkt ziet dat het vervoer van zulke stoffen over het spoor tussen 2013 en 2017 juist is toegenomen: met 22 procent.

Lees verder…

Goederentrein met gevaarlijke stoffen ontspoord in Belsele, geen gevaar voor omwonenden

Sint-Niklaas –In Belsele is donderdagochtend een trein met chemische stoffen ontspoord. Er is geen sprake van gevaar voor omwonenden, de brandweer stelde geen lekken vast aan de bewuste wagon.

Lees verder…

Spoorvervoer van gevaarlijke stoffen gebaat bij transparantie

Op 11 maart organiseerden de VNCI en DB Cargo het jaarlijkse operationele RID-overleg. Ruim vijftig betrokkenen bespraken de praktische problemen rond het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen. Ze pleitten allemaal voor transparante samenwerking, met álle partijen binnen de hele keten.

Lees verder…

Noodkreet gemeenten: risico op ramp met giftrein groter

Dordrecht – Het risico op een ramp met gif- en ploftreinen in woonwijken neemt toe. Het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor groeit, ondanks alle beloften om meer de veilige Betuwelijn, binnenwateren en buisleidingen te gebruiken.

Lees verder…

Zelfs je bed trilt van zijn plek door die zware goederentreinen in Twente

HENGELO – Trillingen van goederentreinen door Twente zijn een goeddeels onbekend fenomeen. Er zijn ook geen wettelijke normen voor. Zoals hoeveel centimeter bedden en nachtkastjes erdoor mogen verschuiven. Maar dat gebeurt wel, zegt Wilfred Wolf uit Hengelo.

Lees verder…