Reserveer deel winst bouwprojecten voor aanleg buisleiding gevaarlijke stoffen in Brabant

Er rijden steeds meer treinen met gevaarlijke stoffen door Brabantse binnensteden. Een ongeluk in de drukbebouwde spoorzones van Breda, Tilburg en Eindhoven zou rampzalig kunnen zijn.

Lees verder…

Gevaarlijke stoffen per trein door Brabant of is er een andere optie? ‘In deze puzzel moet je kiezen uit kwaden’

Door de Brabantse binnensteden rijden drie tot vijf keer zoveel giftreinen als de overheid veilig acht. In de serie Gif op het spoor zagen we de afgelopen weken dat gemeentes en bewonersgroepen al jaren met deze problemen worstelen. In dit laatste verhaal werpen we een blik op de toekomst met twee experts: wat is de beste manier om de treinen met gevaarlijke stoffen van de Brabantroute af te krijgen?

Lees verder…

PvdA wil ‘Brabants spoorboekje’ voor giftreinen en wagons met gevaarlijke stoffen

RIJEN – De PvdA in Gilze en Rijen vindt dat er een Brabants spoorboekje moet komen met alle giftreinen en andere gevaarlijke stoffen. ,,Uit publicaties in de krant blijkt dat er dagelijks veel meer van deze transporten zijn dan bekend en afgesproken”, zegt Peter von Meijenfeldt. ,,Dat kan niet.”

Lees verder…

Wat is ’t alternatief voor de giftrein?

Moeten we juist méér spoor aanleggen om gevaarlijke stoffen te vervoeren? Of moeten we toch maar ondergronds gaan? En vlak water en weg niet uit. De alternatieven voor die drukke Brabantroute met haar giftreinen op een rij.

Lees verder…

Een woonzorgvilla dichtbij een spoor met giftreinen, is dat verstandig?

De Veiligheidsregio vindt het eigenlijk niet verstandig om kwetsbare ouderen te huisvesten in een woonzorgvilla op korte afstand van het spoor, een toekomstige transportroute van gevaarlijke stoffen. Ontwikkelaar Vrijborg neemt extra veiligheidsmaatregelen.

Lees verder…

Bij Boxtel begint ‘opstandig Nederland’: denderende treinen trillen omwonenden uit bed

,,Hier begint opstandig Nederland”, zegt Hans-Willem Vroon, terwijl we Boxtel binnenrijden in de locomotief van een goederentrein onderweg naar de Rotterdamse haven. Op links passeren we achtertuinen van huizen die zo dichtbij staan dat je er in kan kijken. Vroon schetst de gevolgen voor omwonenden. ,,Daar mist een geluidswal”, zegt hij. Even verderop een spoorwegovergang: ,,Die heeft demping nodig; mensen worden hier wakker getrild uit hun bed.”

Lees verder…

Ouderen Appel: ‘Eindhoven moet giftreinen weren’

EINDHOVEN – De gemeente Eindhoven moet geen goederentreinen met gevaarlijke stoffen meer toelaten in de stad, vindt Dré Rennenberg van het Ouderen Appèl. De toegestane normen worden fors overschreden. ,,Het stadsbestuur moet zijn verantwoordelijkheid pakken.”

Lees verder…

Trein in Arizona ontspoort en vat vlam, spoorbrug stort in

In de Amerikaanse staat Arizona, in de buurt van de stad Tempe, is een goederentrein ontspoord en in brand gevlogen. De trein reed net over een spoorbrug over de rivier, die door de ontsporing gedeeltelijk instortte. Momenteel zijn zo’n 90 brandweerlieden het enorme vuur aan het bestrijden. Waarom de trein precies ontspoorde is nog niet zeker.

Lees verder…

Wat als een giftrein ontploft op station Tilburg? De kans is vrij klein, maar de mogelijke gevolgen zijn enorm

Er loert gevaar op het Brabantse spoor. Afgelopen jaar reden 11.378 treinwagons met brandbare vloeistoffen door Tilburg. Drie keer zoveel dan is afgesproken. Ook in andere Brabantse steden als Eindhoven en Breda is sprake van grove overschrijdingen. Dit tot zorg van Brabantse gemeenten, die vrezen voor een ramp. Dit roept de vraag op: wat gebeurt er als het echt misgaat?

Lees verder…

Giftreinen, een gevaar voor Brabant? ‘Ministerie lijkt zich niks aan te trekken van de eigen afspraken’

Het is een rustige, heldere nacht als op 4 mei 2013 een Nederlandse goederentrein door het Belgische stadje Wetteren raast. Er lijkt niks aan de hand, maar net wanneer de trein de bebouwde kom verlaat, ontsporen vijf wagons met daarin de giftige vloeistof acrylonytril. Binnen één tel vat de sloot langs het spoor vlam: een oogverblindende rivier van vuur, driehonderd meter lang. Giftige rookwolken stijgen op en bedreigen de huizen in de buurt. Via het rioolsysteem dringt de stof huizen in een straal van één kilometer rondom de rampplek binnen.

Lees verder…