Brandweer controleert trein met gevaarlijke stoffen in Amsterdam

AMSTERDAM – Zaterdagochtend rond 08:00 uur is de brandweer ingezet aan de Hoekenrode in Amsterdam. Bij het station Bijlmer ArenA was een goederentrein gestopt geladen met de gevaarlijke stof ethyl butyl ether (UN1179).

Lees verder…

Vervoer van gevaarlijke stoffen in Nederland afgenomen

In 2021 is er 644 miljoen ton aan gevaarlijke stoffen vervoerd over Nederlands grondgebied. Dat is 9,3 procent minder dan in 2013.

Lees verder…

Steeds meer giftreinen door Twente

Er rijden in Twente meer treinen met gevaarlijke stoffen over het spoor dan is afgesproken. Naar verwachting worden dat er de komende jaren alleen nog maar meer. Omwonenden en lokale overheden maken zich ongerust en willen maatregelen om het aantal giftreinen terug te dringen. Te gast is Leo van Raaij, verslaggever bij Tubantia.

Lees verder…

Maandelijks incidenten met lekkende goederenwagons: ‘Lastig om in te grijpen’

Een lekkende ketelwagon zorgde dinsdag voor oponthoud op een rangeerterrein in Rotterdam. Ondanks dat het op voorhand niet duidelijk was om wat voor vloeistof het ging, zijn dit soort ‘incidenten’ een maandelijkse gang van zaken. De vervoerder is verantwoordelijk voor de veiligheid van haar materieel en omdat er veel verschillende vervoerders gebruikmaken van het goederenspoor, is het lastig om in dit soort situaties in te grijpen. Spoorbeheerder ProRail – in dit geval – kan alleen optreden bij calamiteiten.

Lees verder…

‘Giftreinen’ dwars door de woonwijk: ‘Wij zijn de sjaak’

Elke dag razen goederentreinen dwars door woonwijken langs het spoor van de West-Brabantroute. Over dit tracé, dat van Rotterdam naar Antwerpen gaat, rijden ook treinen die een gevaarlijke lading vervoeren. Deze ‘giftreinen’ baren omwonenden grote zorgen. “We moeten naar een alternatieve route”, zegt Gabriël van der Heijde van de Vereniging Alternatief Goederenspoor in 5 Dagen.

Lees verder…

Brug over Yellowstone-rivier begeeft het, trein met heet asfalt en gesmolten zwavel stort in water

Een brug over de Yellowstone-rivier in de Amerikaanse staat Montana is zaterdag ingestort. Delen van een goederentrein met gevaarlijke stoffen zijn daardoor in het water gestort. Volgens de Stillwater County Disaster and Emergency Services vervoerde de trein heet asfalt en gesmolten zwavel.

Lees verder…

ADR, RID en ADN wetboeken 2023/2024

Als u gecertificeerd veiligheidsadviseur bent zijn de wetboeken vervoer gevaarlijke stoffen 2023/2024 de juiste uitgaven voor u. Het zijn waardevolle hulpmiddelen zodat u als veiligheidsadviseur u taak beter kan uitvoeren. Het naslagwerk geef inzicht in de wettelijke bepalingen en waar handhavingsinstanties op controleren.

Persbericht wetboeken VVA 2023 2024

Vertaling ADR, ADN en RID eindelijk online

De regels die gelden voor het vervoer van gevaarlijke stoffen in Nederland zijn verdeeld over 2 wetten, de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (WVGS) voor alle vervoer over land en water en de Wet luchtvaart.

Lees verder…

‘Als zo’n trein met gevaarlijke stoffen ontspoort, is heel Mierlo-Hout weg!’

Brabantroute – Tussen Zwijndrecht en Venlo rijden goederentreinen die gevaarlijke stoffen vervoeren, zoals ammoniak, propaan en chloor. „Verschrikkelijk. Het is alsof er steeds meer komen”, zegt een Helmonder die langs het spoor woont.

Lees verder…

Lege tankwagon bij Chemelot rolt kilometers naar beneden en veroorzaakt botsing

Afgelopen zaterdag is een treinwagon bij binnenhaven Stein in Limburg op twee andere wagons gebotst. De wagon in kwestie kwam op het spooremplacement van chemiecluster Chemelot tijdens rangeeractiviteiten onverwacht in beweging en rolde enkele kilometers naar het iets lager gelegen havengebied in Stein. Pas bij Stein kwam de wagon tot stilstand door de botsing op daar geparkeerde wagons.

Lees verder…