‘Als er straks iets misgaat met die kerncentrale op de Maasvlakte, moeten anderhalf miljoen mensen op de vlucht’

‘Kernenergie. Het was 10 jaar geleden ondenkbaar, maar plotseling gaan alle handjes op elkaar voor atoomstroom. Voor de Nederlandse politiek waren die griezelige reactors met hun radioactief afval absoluut taboe. Nu ziet zelfs D66 het helemaal zitten. Argument: kernenergie stoot nauwelijks CO2 uit en is een stabiele energiebron naast zon en wind.

Lees verder…

North Sea Port wil pijpleidingennetwerk voor transport van ammionak

North Sea Port laat onderzoeken of een pijpleidingnetwerk voor het transport van waterstofdrager ammoniak vanuit de haven richting het achterland in Duitsland, Nederland en België haalbaar is. Het havenbedrijf laat het onderzoek gezamenlijk doen met Smart Delta Resources, de provincie Zeeland en marktpartijen.

Lees verder…

Toch straf voor Hasseltse asfaltcentrale die te veel schadelijke stoffen uitstoot

Omgevingsdienst IJsselland legt asfaltcentrale MIO Schagen in Hasselt een last onder dwangsom van 20.000 euro op. Het bedrijf stoot te veel schadelijke stoffen uit en moet de boete betalen als hier voor 1 april geen verandering in komt.

Lees verder…

Nissewaard hekelt ‘huftergedrag’ van truckers met gevaarlijke stoffen

Wethouder Chris Hottentot van Nissewaard hekelt het ‘huftergedrag’ van truckers die met gevaarlijke stoffen door Spijkenisse reden toen de Botlekbrug er maandag urenlang was gestremd.

Lees verder…

Jaarlijkse telling vervoer gevaarlijke stoffen 2024

Van 1 maart tot en met 10 april 2024 houdt Rijkswaterstaat de jaarlijkse telling van het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Ze hebben als wegbeheerder een onderzoeksplicht vanuit de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (Wvgs).

Lees verder…

Greenpeace doet aangifte tegen Chemours en Tata Steel

“Omwonenden verdienen bescherming tegen grote vervuilers”

Amsterdam, 4 maart – Greenpeace Nederland heeft vandaag bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen grote vervuilers Chemours en Tata Steel. De milieuorganisatie voegt zich met deze aangifte bij de strafzaken van omwonenden en hun advocaat Bénédicte Ficq.

Lees verder…

Uitstoot methaan bij fossiele brandstofproductie naar record

PARIJS – De uitstoot van methaan, een gas dat het broeikaseffect bevordert, bij de productie van fossiele brandstoffen is vorig jaar tot een recordhoogte gestegen. Dat heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) bekendgemaakt in een nieuw rapport.

Lees verder…

NedTrain niet aansprakelijk voor gezondheidsschade door chroom-6

DEN BOSCH – Het gerechtshof in Den Bosch heeft beslist dat NS-dochter NedTrain niet aansprakelijk gehouden kan worden voor vermeende gezondheidsschade door blootstelling aan chroom-6. Dertig voormalig re-integratiemedewerkers wilden een schadevergoeding van het bedrijf omdat ze gezondheidsproblemen zouden hebben gekregen door restauratiewerkzaamheden aan oude treinstellen. Het hof wijst hun vorderingen af omdat de medewerkers hun gezondheidsklachten niet per individu hebben onderbouwd.

Lees verder…

N2 afgesloten vanwege dreiging grote gaslekkage

EINDHOVEN – [update 12:41 uur] In Eindhoven dreigt een grote gasleiding te bezwijken. Mocht de leiding echt kapotgaan dan kan dat “flink gevaarlijk” zijn, meldt een woordvoerder van de brandweer. Twee rijstroken van de N2 zijn preventief afgesloten. Ook zijn mensen geëvacueerd en zijn hotels en gebouwen in de omgeving in kennis gesteld zodat zij zich op een eventuele evacuatie kunnen voorbereiden.

Lees verder…

Truckers met gevaarlijke stoffen rijden illegaal door Spijkenisse bij afsluiting Botlekbrug

Verschillende inwoners van Spijkenisse hebben zich erover beklaagd dat vrachtwagens met gevaarlijke stoffen maandagavond illegaal door hun stad reden tijdens een urenlange afsluiting van de Botlekbrug. Daar was een slagboom kapot gereden en het herstel duurde erg lang.

Lees verder…