Carbid

Carbid (Calcium Carbide) is een vaste stof waarbij, als het met water in contact komt, er een zeer brandbaar gas vrijkomt. Daarom is het vervoer van carbid aan strenge regels gebonden.

Lees verder…

Risico na treinbrand centrum Oisterwijk blijft onbekend

Burgemeester Hans Janssen laat via zijn woordvoerder weten dat er ‘op geen enkel moment gevaar is geweest voor omwonenden’. Hij gaat daarbij af op het onderzoek van ProRail, de beheerder van het spoor.

Lees verder…

Raadscommissie slaapt beter na uitleg over ammoniumnitraat, situatie in haven anders dan in Beiroet

Het is ondenkbaar dat in Rotterdam eenzelfde explosie kan plaatsvinden als in augustus in Beiroet. De omstandigheden, de wetgeving en het toezicht zijn totaal anders. “De haven van Rotterdam is veilig”, stellen experts tijdens een digitale bijeenkomst met de Rotterdamse raad.

Lees verder…

Ben jij voorbereid op een incident met gevaarlijke stoffen?

Bedrijfsadviseurs Hans Stegeman en Pascal Smetsers bezoeken jaarlijks tientallen bedrijven om advies te geven over de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen. In deze rubriek H- en P-zinnen, een term die bij gevaarlijke stoffen staat voor gevarenaanduidingen (hazard) en voorzorgsmaatregelen (precaution) en toevallig ook voor Hans en Pascal, vertellen de twee om beurten over wat zij zoal meemaken. Dit keer Hans Stegeman.

Lees verder…

Werkzaamheden in Gent brengen tijdelijke verkeershinder zuidrand North Sea Port

GENT – In de week van 23 november starten in Gent nieuwe werkzaamheden op belangrijke toegangswegen naar North Sea Port. De Koopvaardijlaan gaat op de schop voor nutswerken. Op diezelfde as tussen stad en haven leiden andere werkzaamheden tot een weeklange sluiting van het kruispunt tussen Vliegtuiglaan en Afrikalaan.

Lees verder…

Nieuwe guideline van CEFIC voor het veilig transporteren van Butadieen op het spoor

Safe practices for on-site rail movements – Guidance document

Politie gaat automatische drones als verkenner inzetten

De politie en andere hulpdiensten kunnen binnenkort over een automatisch vliegende drone beschikken, die ontwikkeld is door Saxion Hogeschool. Deze drone vliegt heel snel naar een incident om beelden daarvan door te sturen, zodat beter is in te schatten hoeveel capaciteit benodigd is.

Lees verder…

Flinke diesellekkage na kapot rijden tank

Vlaardingen – Op de Deltaweg heeft een vrachtwagenchauffeur maandagmorgen de dieseltank van zijn vrachtwagen lek gereden.

Lees verder…

UFI Code verplicht vanaf 1 januari 2021

Sinds dit jaar hebben we een nieuw element binnen de gevaarlijke stoffen informatiebronnen: de UFI Code (Unique Formula Identifier / Unieke Formule Identificatie). Deze uit 16 karakters bestaande code wordt in de EER op producten met schadelijke stoffen gedrukt. Dit maakt het voor vergiftigingencentra makkelijker om de exacte inhoud van het product te identificeren.

Lees verder…

Jaarplan Inspectie SZW 2021 is verschenen

Jaarplan Inspectie SZW 2021 is verschenen. Dit jaarplan beschrijft op hoofdlijnen de activiteiten die de Inspectie SZW in 2021 wil uitvoeren. De coronacrisis heeft een grote impact op de samenleving en dus ook op het werk van de Inspectie SZW. Het jaarplan 2021 gaat dan ook niet alleen in op belangrijke bekende speerpunten op het terrein van gezond, veilig en eerlijk werk.

Lees verder…