Deel haven Zeebrugge afgesloten door lekkende tank

Een deel van de haven van Zeebrugge was vanmiddag een tijdlang afgesloten door een lekkende container.

Lees verder…

Provincie houdt woensdag spoeddebat over uitstoot kankerverwekkende vezels bij ESD in Delfzijl

Chemiebedrijf ESD-SIC bij Delfzijl is woensdag 24 april onderwerp van een spoeddebat in de Provinciale Staten.

Lees verder…

Beantwoording Kamervragen over het lozen van giftige stoffen door tankers in Gelderland

Minister Van Nieuwenhuizen beantwoordt Kamervragen over berichten in de pers over illegaal lozen van giftige stoffen door tankschepenen over het bericht ‘Provinciaal verbod is een wassen neus’.

Lees verder…

Adviesaanvraag: toepassing nieuwe technologieën voor gezond en veilig werken

De concentratie van een gevaarlijke stof meten in de urine van werknemers. Een app die bij een werknemer in een fabriekshal het risico op gehoorschade meet. Staatssecretaris van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de SER om advies gevraagd over de bijdrage van dergelijke technologieën aan gezond en veilig werken.

Lees verder…

Bezorgers onwel na geknapt pakket met giftige stof in Rijssen

Een vestiging van DPD aan de Nijverheidsstraat in Rijssen is ontruimd, omdat er een pakket met chemische stoffen is gevallen. In het pakket zat een jerrycan met het giftige peroxide. Meerdere mensen kregen last van tranende ogen en werden onwel. Drie personen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Lees verder…

Avans Academielezing: de impact van werken met gevaarlijke stoffen

De afgelopen jaren kwamen (bedrijfs-)ongevallen met gevaarlijke stoffen steeds vaker in het nieuws. Zoals in Tilburg waar ruim 800 mensen in aanraking kwamen met het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6. Of de Dutchbat-militairen die in februari aangifte deden vanwege het onbeschermd verblijven op een terrein met schadelijke stoffen. Tijdens de Avans Academielezing op woensdag 24 april vertellen docent Peter Bakker en arbeidshygiënist Tamara Onos over de risico’s van gevaarlijke stoffen. Ze spreken niet alleen over de risico’s van de stoffen zelf, maar ook over de impact die berichtgeving heeft op de omgeving en de publieke opinie.

Lees verder…

Opnieuw ‘blazer’ bij fabrikant ESD in Farmsum

Donderdag schrokken omwonenden van twee stofexplosies bij de ESD-fabriek in Farmsum. Zondagavond 14 april was er weer een grote stofwolk te zien.

Lees verder…

Ter info; aanvraagformulier certificaat veiligheidsadviseur

Van één van onze leden ontvingen wij het volgende bericht;

Ik ben gisteren in Utrecht geslaagd voor verlenging veiligheidsadviseur binnenvaart. Bij het afsluiten van het examen stond meteen “geslaagd” op het beeldscherm. Thuis gekomen zag ik ook een mail dat ik geslaagd was. Daar stond echter op dat dit 1 jaar geldig is. Krijg ik nu een certificaat toegestuurd  of hoe moet ik zelf nog iets doen? Het zou toch handig zijn als in die mail met examenuitslag standaard staat wat je moet doen bij geslaagd of niet geslaagd.  Ik heb op de website van CBR CCV niets kunnen vinden.  Ik meen toch dat de verlenging voor 5 jaar geldt en niet voor 1 jaar?

Het antwoord op deze vraag;

Je opleider had je erop moeten wijzen dat je examenuitslag 1 jaar geldig is. En dat je zelf bij het CBR d.m.v. een aanvraagformulier je certificaat (pas) moet aanvragen.

Je certificaat is weer gewoon 5 jaar geldig.

Het aanvraagformulier kun je vinden op de site van het CBR.

www.cbr.nl/nl/beroepsexamens/nl-2/certificaat-veiligheidsadviseur-over-de-binnenwateren.htm

Op deze pagina vindt je het aanvraagformulier certificaat veiligheidsadviseur.

Deze invullen en terug sturen of mailen naar het CBR en je pas (certificaat), welke weer 5 jaar geldig is, wordt vanzelf thuisgestuurd.

Vijf personen naar ziekenhuis door ontsnapte chloordampen

Vanmorgen zijn chloordampen ontsnapt in het zwembad van het Casino Hotel in de Maurice Blieckstraat in Koksijde. Vijf personen, onder wie de hoteluitbater moesten naar het ziekenhuis voor een controle.

Lees verder…

Inspectie tikt Defensie op de vingers voor omgang gevaarlijke stoffen

De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft bij drie controles van Defensielocaties verschillende overtredingen van wet- en regelgeving geconstateerd. Ook schrijft de inspectie in de drie rapporten over deze bezoeken dat Defensie niet heeft kunnen aantonen dat het werken met kankerverwekkende stoffen, waaronder chroom-6, strikt noodzakelijk is.

Lees verder…