Publicatie definitieve versie PGS 6: Aanwijzingen voor het toepassen van de Seveso-paragraaf in het Bal

PGS 6 bevat aanwijzingen voor het toepassen van de Seveso-paragraaf in het Bal en toelichting op de regels zoals die in Seveso III en de daarmee verbonden Nederlandse wet- en regelgeving zijn vastgelegd en betrekking hebben op de verplichtingen voor Seveso-inrichtingen.

Lees verder…

Producent industriële verpakkingen voor gevaarlijke stoffen veroordeeld tot hogere dan gevorderde geldboete vanwege geringe signaalwerking

De Verdachte heeft UN-kenmerken op vaten aangebracht en deze vaten op de markt gebracht, terwijl zij wist dat de vaten niet door de hydraulische druktest kwamen. Door het aanbrengen van de kenmerken heeft de Verdachte ten onrechte het vertrouwen gewekt dat deze vaten geschikt waren voor het verpakken en vervoeren van gevaarlijke stoffen.

Lees verder…

HUF-toets; Handhaving varend ontgassen onder voorwaarden mogelijk

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een handhaafbaarheids-, uitvoerbaarheids- en fraudebestendigheidstoets (HUF-toets) uitgevoerd op Scheepsafvalstoffenbesluit, met betrekking tot varend ontgassen.

Lees verder…

Antwoorden Kamervragen over bisfenol A en andere gevaarlijke stoffen in oppervlaktewater

Minister Harbers (IenW) geeft antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van het onderzoek van de European Environment Agency (EEA) waaruit blijkt dat Europeanen teveel Bisfenol A in hun lichaam hebben. Het Tweede Kamerlid Van Haga (Groep Van Haga) had de vragen gesteld.

Lees verder…

Antwoorden Kamervragen over het bericht over hoge concentraties kankerverwekkende stoffen bij Tata Steel

Staatssecretaris Heijnen (IenW) geeft antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van het bericht dat de hoge concentraties kankerverwekkende stoffen rondom Tata Steel al sinds de jaren ’70 bekend waren bij de overheid. De Tweede Kamerleden Hagen en Boucke (beiden D66) hadden de vragen gesteld.

Lees verder…

Kamerbrief over beleid terugdringen gevaarlijke chemische stoffen

Staatssecretaris Heijnen (IenW) gaat in op enkele toezeggingen aan de Tweede Kamer uit het Commissiedebat Externe Veiligheid van 11 oktober 2023. Deze toezeggingen gingen over het beleid van chemische stoffen.

Lees verder…

Kamerbrief over omgaan met het voorzorgbeginsel en potentieel ZZS

Staatssecretaris Heijnen (IenW) stuurt de Tweede Kamer een vervolg op haar brief van 29 september 2023. Deze ging over de motie van het Tweede Kamerlid Klaver (GroenLinks) en anderen over potentiële Zeer Zorgwekkende Stoffen (pZZS). Zij gaat in op het beleid rond stoffen in het algemeen en rond de emissies van pZZS, het pZZS-beleid en voorzorg.

Lees verder…

VNCI – Ministerie wil verbod varend ontgassen versnellen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil fase 1 en 2 van het verbod op varend ontgassen tegelijkertijd laten ingaan. Het ministerie bereidt een wijziging voor van het Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn-en binnenvaart waarmee het verbod wordt uitgebreid. Er staat nu een consultatie online.

Lees verder…

‘Volksgezondheid moet belangrijker worden bij vergunningen aan industrie’

Bij het verlenen van vergunningen aan industrie moet de volksgezondheid een veel prominentere rol krijgen dan nu het geval is. Dat zei onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag in de Tweede Kamer tijdens de rondetafel over Chemours, Tata Steel en asfaltfabriek APN: “Het voorzorgsbeginsel moet veel zwaarder wegen dan het nu doet.”

Lees verder…

Provincies eisen scherpere PFAS-normen om van ‘gelazer’ af te zijn

De provincies Zuid-Holland en Noord-Holland gaan donderdag tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer pleiten voor strengere wet- en regelgeving wat betreft de uitstoot van PFAS-stoffen.

Lees verder…